春兰有哪些著名的传统蝶花?

全部答案

  •   春兰著名的传统蝶花有:
    ①‘四喜蝶’。外轮4瓣对生,呈“x”形;内轮3瓣演变成半截白色唇瓣化。 为蝶瓣中之异品。
    ②‘和合蝶’。外轮4瓣呈“x”形,长阔,放角收根,紧边;内轮3瓣荷形,2蕊柱,2唇瓣。
    ③‘素蝶莲’。3萼片长而阔,剪刀捧,2个素唇瓣。
      为我国双唇素瓣中之稀珍品,填补了我国传统兰蕙瓣型中缺少双舌瓣之空白。 ④‘蕊蝶’。捧瓣演化成唇瓣状,为无捧瓣,多唇瓣之奇品。 ⑤‘里蝶’。为无唇瓣,多瓣型花。即唇瓣部位由2片花瓣分列,并有部分唇瓣化。 ⑥‘迎春蝶’。为大荷瓣型花,肩萼半唇瓣化。
       ⑦‘彩蝴蝶’。3萼片短而阔,肩萼半唇瓣化,缀有鲜红点斑和条纹。 ⑧‘杨氏素蝶’。3萼宽阔,肩萼半唇瓣化素色,大圆舌,全花翠绿色,宛如绿粉蝶飞舞,被视为珍品。 ⑨‘渊蝶’。荷形彩蝴蝶。 ⑩‘冠蝶’。荷形彩蝴蝶。 ⑪‘梁溪蕊蝶’。捧瓣唇瓣化。
       ⑫‘余蝴蝶’。为多瓣化蝶花。花瓣不规则排列,多达20~30片,偶有唇瓣化。易开并蒂花。

    青***