互相谦让粤语怎么说

互相谦让用粤语怎么说

全部答案

  •   1。不必客气
    粤语写法: 唔使客气
    注音:唔m4 使sai2 客haak3 气hei3
    2。别这么讲,是我应该做的
    粤语写法:唔好咁讲,系我应该做嘅
    注音:唔m4 好hou2 咁gam2 讲gong2,系hai6 我ngo5 应jing1 该goi1 做zou6 嘅ge1
    3。
      过奖了,不好意思
    粤语写法:过奖喇,唔好意思
    注音:过gwo3 奖zoeng2 喇laa1 ,唔m4好hou2 意yi3 思si1
    4。做得不够,还要大家多多包涵
    粤语写法:做得唔够,仲要大家多多包涵
    注音:做zou6 得dak1 唔m4 够gau3 ,仲zung6 要jiu3 大daai6 家gaa1多do1 多do1 包baau1 涵haam4
    5。
      一般,算不了什么
    粤语写法:麻麻哋,唔算得乜野
    注音:麻maa4 麻maa4 哋dei6 ,唔m4 算syun3 得dak1 乜mat1 野je5。

    顾***