墨尔本的翡翠 剧场版 翻译?

全部答案

  •   《墨尔本的翡翠》剧场版对白原文:

    男:点啊呢排?你好忙咩?成日打电话比你一系就唔接一系就话唔得闲。你系唔系有咩事啊?
    女:我……嗯。。……其实。唉……
    男:你讲啊,我系你男朋友黎咖嘛,喂你甘样我好担心咖。

    女:你唔好对我甘好啦,我唔中意你对我甘好啊!你知唔知阿?!
    男:吓?咩事呀?做咩阿你?!
    女:我中意左第二个,不如我地算啦。
    男:咩话?你讲多次
    女:我话我已经唔中意你,我地分手拉!
    男:分手?!哼……(吃烟)呼……佢几多岁阿?
    女:廿五!
    男:做咩架?
    女:做一样我好中意做既工作,我知佢大我好多,不过我中意佢够叻啊!你睇下你啊……我同你左你甘耐你依然系甘既样,你有冇进步过啊?你一D上进心都冇,(男:我……)如果我真系要同你一生一世你比得到D乜野我啊?
    男:最起码我爱你啊,喂我改咯,我改咯好某啊?你唔好甘对我啊,我真系好爱你咖!你唔好甘啦……
    女:喂……你男人老狗你唔好喊啦,哎我走啦,拜拜!
    男:喂……喂……唉……
    阿红远远离开了他,他的身影慢慢看不到啦……

    电话响了!铃铃铃……
    男:喂,你好!稳边位?
    女:(哭泣)我……我系红红阿
    男:红红?!(惊讶的)喂……你做乜野阿?
    女:我……(哭泣)
    男:喂!你唔好喊啦!边个虾你啊?
    女:(哭泣)原来佢系玩我咖!
    男:乖拉!唔好喊啦!喂……
    女:阿龙啊,(男:唔好甘啦,好唔好啊?做咩阿?有咩事慢慢讲咯,喂……喂……乖拉,唔好喊啦!)我……佢……我……佢依家唔要我啊,对唔住啊,对唔住啊。

    男:我对你一直都冇变过,虽然……虽然我拾唔到天上的星星,又或者我攞唔到墨尔本的翡翠比你,但系我真系改左好多啦!我依家打算做生意,我会上进咖,返黎我身边啦,好唔好?
    女:(哭泣)你唔怪我当初甘样对你咩?
    男:傻啦!我点会嬲我中意既人,锡都黎唔切啦!
    女:(哭泣)我唔要墨尔本的翡翠,我唔要阿,我净系要番你咋!

    龙哥独白:我足足等左你半年,系呢半年入边每当夜阑人静既时候。
      我真系好挂住你,我真系好希望你唔好再离开我啦……

    国语翻译如下:

    男:这段时间你很忙吗?整天打电话给你,不是说没空就是不接电话,你是不是有什么事啊?
    女:我……嗯……其实``哎~
    男:你说啊,我是你男朋友来的嘛,你这样我会很担心的嘛。

    女:你不要对我这么好拉,我不喜欢你对我这么好你知不知道啊?
    男:啊,什么事啊,为什么这样说啊你?
    女:我喜欢上另一个人`不如我们就这样算了。
    男:什么?你再说一次?
    女:我说我已经不喜欢你了,我们分手啦!
    男:分手,哼……恩……他多大?
    女:25
    男:是做什么的?
    女:做一样我很喜欢的工作,我知道他大我很多,不过我喜欢他够厉害,你看看你自己啊,我和你在一起这么久你还是这个样子,你有没有进步过啊?你一点上进心都没有,(男:我……)如果我真的要和你一生一世的话,你可以给我什么啊?
    男:最起码我爱你啊,我改啦,我改了好不好啊,你不要这样对我,我真的是很爱你啊,你不要这样拉`
    女:喂!你一个大男人拜托不要哭拉。
      我走了,拜拜
    男:喂……喂……喂……哎!

    电话响,铃铃铃……
    男:喂!你好!找谁?
    女:(哭)我……我是红红啊`
    男:红红?喂……你怎么了啊你?
    女:我……
    男?喂……你不要哭啊……谁欺负你了?
    女:(哭)原来他是玩我的!
    男:乖……不哭不哭……喂!~~~
    女:阿龙啊……(男:不要这样好不好,有什么事慢慢说……喂……乖……不要哭)我……他……我……他现在不要我啦……对不起啊,对不起
    男:我对你一直都没变过,虽然……虽然我摘不到天上的星星,又或者我拿不到墨尔本的翡翠给你,但是我真的是改了很多,我现在打算做生意,我会上进的……你回来我身边好不好?
    女:(哭)你不怪我当初那样对你吗?
    男:傻瓜……我怎么会生我喜欢的人气呢?我疼你都来不及啦!
    女:(哭)我不要墨尔本的翡翠……我不要啊!我只是要回来你身边`

    龙哥独白:我足足等了你半年。
      在这半年里,每当夜阑人静的时候,我真的好想你,我真的好希望你不要再离开我了。

    佳***