陈柏宇 - 车匙 - 卫兰剧场版歌词,要对白的。不要单单的歌词 谁有?在次强调不是歌词,要卫兰说话的那里··

全部答案

  •   (Jaime独白)同中意慨人一齐,祗有两种结果,就系开心同晤开心。我对Jason慨要求,一d都晤
    过分。。净系要渠安安份份,晤好再去链车。。究竟渠几时先肯去着紧,我有几咁着紧渠

    (开门声。
      )
    Jason: Jaime。。我条车匙呢。?
    Jaime:吓。。?
    Jason:车匙啊。。
    Jaime:系啊。。系我度啊。。但你要黎做咩啊。。?
    晤好玩啦。
      。我赶时间啊。。
    赶时间。。?!又去链车啊。。?
    我应承咗哑妈帮渠接个亲戚。。咪咁敏感啦。。边有咁哆车链啊,你当d差佬傻慨咩。。
    好。。就等我问下auntie先啦。。
    问囖。
      。嗱。。电话啊。。
    晤问啦。。信埋你呢次。。不过,你晤好俾我知道你呃我啊。。
    放心啦。。我笔嬲都晤识呃人咖。。
    (攞咗车匙走。)

    (Jason独白)同Jaime一齐之后,我学识咗一样嘢,就系点样晤呃人。
      。我无呃渠咖。。我真系去
    帮哑妈接个亲戚。。但我无话俾Jaime知。。之后。。我仲有个好重要慨节目。。(观众欢呼声。。)除咗链车之外。。我再搵晤到第
    二个,可以令我成为主角慨地方。。更加重要慨系,链车裹阵慨速度感。
       系啊。。。我架
    车系快晤过地铁。。更加快晤过飞机。。但系链车慨快感,祗有极少数慨人系可以感受得
    到。 你搭地铁裹阵时,会晤会有另一架地铁贴住你侧边,同你链。。
    黎啦。。。每次呢个哥哥仔行出黎慨时候,我就特别兴奋,因为当渠只手指数到一慨时候

      。就意味住我将会进入属于我慨世界。。。
    (见到Jaime出现。)
    Jason:喂。。!!你系度做咩嘢啊。。?
    Jaime:你系度做紧咩先0岩啊。。又黎链车。。?!
    嗱。
      。你企系裹边等我一阵,我转头先翻黎接你走。
    等你链埋呢转先走啊。。。好,我就企系你架车面前等你。。等你车死我先。
    你依家想我点啊。。?讲嘢啊。。!。。哎,算啦。。我地走啦。。咁好未啊。
    (关车门声。
      。车开走。)
    (系车里面。)
    Jaime:点啊。。开快d啊,你晤系好中意开快车慨咩。
    Jason:痴线。。!
    系啊。 我痴线,我错晒,你0岩晒。 由得你去死就最好啊。
    你冷静d得晤得啊。
    我话过晤好俾我捉到你咖嘛。。但你真系呃我。。?!
    晤系呃晤呃你慨问题。 你根本就晤信我,晤系你点会黎搵我啊。
    都要你信得过先得架。
       我对你真系好无信心啊。。
    好。 你对我无信心啊嘛。。咁无嘢好讲啦。
    我未闹完啊。。
    咁你咪继续闹囖。。闹啊。。!。。我都听晤到。

    (Jaime独白) Jason,我好担心你啊。
      。惊你会出事。 。。。
    晤想你链车,系为咗你,晤系为咗我。 我无问过你要任何嘢,净系要你。。。。
    究竟系我重要,定系链车重要啊,? 但最重要慨系你啊。 有阵候我谂,晤知点解。。。点
    解你咁中意楂快车。
       点解你晤试下慢,慢慢去睇下身边慨嘢。。。
    停车。。。
    呵。。?
    你停车啊,停车先。 (Jaime开门走。)
    喂。。你想点啊。。? (有架车撞埋Jaime到。
      )喂。。!。。小心啊。。!! Jaime。。!
    (Jason抽泣)Jaime,顶住啊。。Jaime,我会听你讲嘢咖。。你讲嘢啊
    。。Jaime,讲嘢l啦。。我想再听多一次你讲嘢啊。。
    (Jason独白)Jaime临走前,将条车匙交翻俾我。
       我晤明白点解渠要咁做,因
    为,我已经再听晤到Jaime慨声音。。。。(嘟嘟嘟嘟。。电话响声。)我无听电话
    ,个电话系Jaime屋企人打黎慨。 渠地晤系要闹我,怪我,因为渠地知道,Jaim
    e出事并晤系我慨错。
      。。如果晤系我激嬲咗Jaime,渠又点会俾车撞亲。。根本就
    系我晤0岩,但我已经无机会去认错。。。点解全世界都无人闹我。。。系我慨错黎咖。

    呢一次链车,同平时晤同,因为系现场慨,就祗系得我一架车。
       今晚,呢度无观众。。就
    得我,仲有Jaime。。系裹一晚慨Jaime。 今晚,我会楂得特别慢,因为我好好
    咁睇下,细心咁欣赏下,裹晚我无完成慨路,同呢条路慨风景。 或者,呢个系我同Jai
    me最后慨风景。
       我架车开到去一个急弯裹阵,我刹停咗架车。。。因为我见到,裹到放
    咗一束黄玫瑰,呢d黄玫瑰,令我谂起咗Jaime,系渠最中意慨黄玫瑰。
    (Jason回忆以前。)
    喂,你知晤知我中意咩花。
      。?
    点知啊,次次送咩花俾你你都咁开心咖啦。
    因为我咩花都中意囖。
    (Jason笑住讲。。)你讲晒啦咁。。
    但都有原则咖。。就系只有系黄色慨花,我先会特别开心。

    我落咗车,行过去睇下。。原来系束花慨旁边,有张字条,系Jaime写俾我架。。渠
    同我讲,我慨车匙就系你慨心到。。。你要加油。 我终于都明白,手上慨车匙,系Jaime将自己未走完慨路,交托俾我。 渠想我,继续
    漫游呢个属于我地两个人慨世界里面。

    答案补充
    好长啊,很感人。
    你是要粤语的吧?。

    红***