What's the meaning of "生死两茫茫"?

好评回答
      Hi,

    this sentence is from a poem。
    "生死两茫茫" is translated by some foreingera as "dead and living dim and draw apart"

    The poet wrote this is for his wife。
       The poet's wife had passed away, so here 生-living, refer to the poet himself, and 死-dead is referring to his wife。 Both of them miss each other but they can no longer hear from each other。
       They has been divided by the death。 Here "茫" is implying a feeling of dim and distance。     Regards  。

    9***

其他答案

  • 分析日语语言的特点
    关键词:沉默语言要素日语语言文化
    摘 要:在各种不同的语言交流中, 人们对各语言要素的理解和运用是不一样的。 本文通过从日语语言和日本传统文化中体现出的沉默文化, 以及"沉默"文化影响下的日本社会两个方面, 对日语语言的这一特点进行了分析。
        前言    日本著名语言学家芳?绥曾经把日本人的语言行动和对人意识归结为"凹型文化",并解释说: "凹型日本人语言行动之所以消极其根本原因是在于他们思想里对直接语言意义的不确信和轻视,精华。"① 为什么这么说呢?    所谓"凹型文化"的语言行动就是指语言行动是消极的,保守和谨慎的。与其他民族相比较, 日本人平时与人交流时喜欢"不言"或不把重点放在"言"方面。他们崇尚沉默的语言习惯, 特别是在和人面对面交谈时, 日本人不愿多谈, 而且也不愿向对方直接表示出自己的想法。

    1***